söndag, september 25, 2011

Morgondaggvantar

Nytt projekt

Jag köpte Johanna Wallins bok Sticka mera småvarmt vid bokreleasen förra helgen och nu har jag börjat sticka vantarna som hon kallar Morgondagg ocn dimma. Jag använder Rowan Felted Tweed och blå pärlor. Den första vanten är klar.  Jag kommer att sticka halsduken och mössan också.

lördag, september 24, 2011

Lingon

Jag älskar lingon. Min kära far är en mästare på bärplockning och brukar komma hem med stora hinkar fulla med lingon, men eftersom han bor så långt borta får jag köpa mina lingon på Hötorget. I torsdags köpte jag en stor påse och gjorde två kolapajer med lingon och sen fick resten bli rårörda lingon. Idag gör jag Klappgröt. Se receptet här intill.

(4 port)
5 dl vatten
2 dl lingonsylt eller 1,5 dl saft
1 dl mannagryn
Mjölk samt lite socker eller sylt till serveringen.
Gör så här:
Koka upp vattnet och sylten. Vispa därefter ner grynen, lite i taget, för att undvika klumpar. Låt sedan koka på svag värme i 4-5 minuter. Rör om då och då. Häll upp gröten i en skål och vispa kraftigt. Gärna med en elvisp. Gröten ska bli "vit" och pösig. Servera den ljummen eller kall med mjölk. Ljuvligt gott!


Och här är receptet på
Kolapaj med lingon och kanel (8-10 bitar)
125 g smör
2 msk råsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 dl råsockor
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk mald kanel
3 dl lingon
Hacka samman smör, socker och vetemjöl till en grynig massa.Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajskalet i cirka 12 minuter tills det får lite färg. Häll grädde, råsocker, sirap och kanel i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda på svag värme cirka 15 minuter tills det tjocknar. Vänd i lingonen men spar några till dekoration. Fördela kolan i pajskalet och strö över resten av lingonen. Kyl cirka 30 minuter. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

måndag, september 19, 2011

Klar

Och nu är den helt klar, med alla trådar fästade. Supernöjd! Så härligt garn och rolig modell. Nu undrar jag bara vad det är för torn som sticker upp i bokstaven o (det första). En kollega till mig trodde att det var ett torn vid Trafalgar Square som hade en örn på toppen.


Och nu har den kommit fram till Stella i London.
Hon gillar den som ni ser :)



söndag, september 18, 2011

Nästan klar

Den hade blivit klar ikväll ifall inte garnet tagit slut. Det räckte bara till den första ärmmudden. Jag är i alla fall nöjd med resultatet. Tycker att det blev jättefin.

Idag blir den klar!

Igår var jag på releaseparty på Litet Nystan för Johanna Wallins bok Sticka mera småvarmt. Det är en jättefin bok. Jag köpte den förstås. Efteråt träffades Marie Eriksson, Helen Keijser, Karin Liljekvist och jag på Espresso house i Skrapan för en liten stunds stickfika. När jag kom hem stickade jag vidare på min London-tröja och jag räknar med att den ska bli klar idag.

fredag, september 16, 2011

Ekensdal och Monika Ahlberg

Igår kväll hade Cssto medlemsmöte på Ekensdal. Vi åkte dit med M/S Askungen.    Där höll vi vårt möte, åt middag och fick ett mycket inspirerande föredrag av Monika Ahlberg. Hon berättade om sin spännande väg till det liv hon har nu. Jag passade också på att köpa en av hennes böcker, Monikas Jul.
Hon har gett ut 15 kokböcker. Ekensdal var en mycket vacker plats. Idealiskt för bröllop t.ex. Se den vackra solnedgången här till höger.

måndag, september 12, 2011

söndag, september 11, 2011

lördag, september 10, 2011

Det går undan

Nu är det långa varv... Framstycket blir roligare för är händer det lite mer.

fredag, september 09, 2011

Tillbaka till 80-talet

Igår var det supermysigt stickcafé på Litet Nystan. Jag behövde en ny stickning så jag köpte garn till ett gammalt mönster - se bilden. Det blir alltså 80-tal igen i en blandning av mohair och ull. Använder en tråd Semilla fino (BC garn) och Thomas Kvist superla (super kid mohair 70%, silk 30 %). Det blir fantastiskt mjukt - som smör - för att citera Anna Mella.

onsdag, september 07, 2011

Kofta med resår i midjan

Nu är den klar och jag älskar den. Fantastiskt skönt och vackert garn och en fin modell (från Nina Sagulins bok Sticka). Passade perfekt. Garnet är köpt från Litet Nystan och heter Heaven's Hand. Det är 100 % ull.

fredag, september 02, 2011

Ny svart kofta

Nu ska jag göra en ny svart kofta. Och denna gång med tillräckligt mycket garn. Jag valde Cornelia Hamiltons Heaven's Hand. Det är ett härligt garn som blir lite flammigt. Inköpt på Litet nystan.